niedziela, 17 sierpnia 2025

 



Prosciutto crudo e melone – klasyka włoskiego lata

Latem nie ma nic lepszego niż lekkie, orzeźwiające przystawki. Jedną z najbardziej znanych w Italii jest prosciutto crudo e melone – czyli surowa szynka podawana z soczystym melonem. Brzmi prosto? I dokładnie taka jest magia tej kombinacji.

Dlaczego to danie jest tak wyjątkowe?

Słodki, delikatny melon i słone, aromatyczne prosciutto tworzą kontrast, który zachwyca podniebienie. To idealna harmonia smaków:

  • Słodycz owocu łagodzi wyrazisty smak szynki.

  • Słoność prosciutto podkreśla naturalną soczystość melona.

  • Lekkość i świeżość sprawiają, że danie świetnie sprawdza się w upalne dni.

Jak podawać prosciutto crudo e melone?

  1. Wybierz dojrzałego, aromatycznego melona – najlepiej cantaloupe lub honeydew.

  2. Pokrój w cienkie plastry lub wytnij kulki.

  3. Owiń plasterki melona cienkimi kawałkami prosciutto.

  4. Opcjonalnie dodaj odrobinę świeżej mięty lub kroplę oliwy z oliwek extra vergine.

Prosta, a zarazem elegancka przystawka gotowa w kilka minut! Idealna na letnie przyjęcia, kolacje w ogrodzie, a nawet jako lekki lunch.

Włoski smak w Twojej kuchni

Prosciutto crudo e melone to doskonały przykład włoskiej filozofii kulinarnej: mniej znaczy więcej. Nie potrzeba wymyślnych sosów ani skomplikowanych technik – wystarczą świeże produkty najwyższej jakości.

A Wy? Macie swoje ulubione połączenia z prosciutto crudo? 🍈🥓

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Vin Brulé – rozgrzewający hit zimowych wieczorów 🍷 Kiedy nadchodzą chłodne dni, nic nie smakuje tak dobrze jak vin brulé . To włoski napó...